Ovu čorbu je jeo Nikola Tesla skoro svaki dan: Prava vitaminska bomba, recept je lak kao pero, a ukus...
Foto: vanillaechoes / Alamy / Alamy / Profimedia

ovo niste znali

Ovu čorbu je jeo Nikola Tesla skoro svaki dan: Prava vitaminska bomba, recept je lak kao pero, a ukus...

Teslina ishrana bila je vrlo jednostavna

Objavljeno:

Dobro je poznato da se poznati naučnik Nikola Tesla pažljivo brinuo o svojoj ishrani, što je doprinelo njegovom zdravlju i vitalnosti do smrti u 87. godini.

Na sajtu Tesla Universe može se pronaći nekoliko zanimljivih podataka iz Teslinog života, uključujući njegov dnevni plan ishrane, koji je objavljen u starom naučnom časopisu Electrical Experimenter, gde je Tesla takođe pisao.

Nikola Tesla
foto: Beograd.rs

Teslina ishrana bila je vrlo jednostavna. Za doručak je najčešće pio toplo mleko i jeo jaja koja je sam pripremao, dok je za ručak obično izostavljao obrok. Na večeru je imao stabljike celera, supu, piletinu i krompir, uz čašu laganog vina, a za užinu parče sira ili jabuku.

Celer
foto: Profimedia

Stabljike celera su bogate vitaminima i mineralima kao što su magnezijum, gvožđe, kalcijum i kalijum. Sadrže mnogo vlakana, a malo masti i kalorija, zbog čega su preporučljive za regulisanje metabolizma i očuvanje zdravlja probavnog sistema.

Celer deluje protivupalno i detoksikacijski, pa se preporučuje kod raznih oboljenja.

Najpoznatiji način upotrebe celera je kao sveže ceđen sok ili smuti, koji se savetuje piti pre doručka, ali od ovog povrća možete pripremiti i ukusnu supu.

Recept za supu od celera:

Sastojci:

1 crni luk Maslinovo ulje 5 stabljika celera Kašika peršuna 2 čena belog luka So, biber

Priprema: Sitno iseckajte beli luk i dinstajte ga na maslinovom ulju na blagoj vatri dok ne postane zlatkast. Očistite stabljike celera, isecite ih i stavite u 1,5 litra vode. Kuvajte celer, a zatim dodajte dinstani crni luk. Nakon 20 minuta, kada je celer skuvan, dodajte peršun.

Kuvajte još 5 minuta, zatim procedite, ali sačuvajte tečnost. Ubacite sve sastojke u blender zajedno sa dva čena belog luka i blendajte dok ne dobijete kremastu masu. U krem supu dodajte čašu čorbe koju ste sačuvali, kao i so i biber po ukusu. Ako želite ređu supu, dodajte malo vode.

Po želji, u supu možete dodati pavlaku ili parmezan.

Bonus video:

02:06

Dragana Mirković

(Espreso / Najžena/ Prenela:M.S. )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.